МДСВ

Макулна дегенерация свързана с възрастта

Дегенерацията на макулата, свързана с възрастта, е хронично и прогресивно състояние на ретината, което възниква поради дегенерация на макулата. Макулата е в центъра на ретината, светлочувствителният слой от нервна тъкан, който оформя задната част на окото, и е отговорен за острото централно зрение, както и за нормалните ежедневни задачи, като четене и шофиране.

Ретината съдържа фоторецепторни клетки, пръчици и конусчета, които реагират на входящата светлина от роговицата. Конусчевите клетки са най-гъсто населени в центъра на ретината, в макулата, реагират на ярка светлина и са важни за централното зрение, докато клетките на пръчиците съществуват предимно по външната област на ретината, за да откриват слаба светлина и да подпомагат периферното зрение.

МДСВ е водещата причина за загуба на зрение при застаряващото население на възраст 50 години и повече и се очаква да засегне 196 милиона души по целия свят, като цифрата се очаква да нарасне до 288 милиона до 2040 година.

МДСВ възниква на два етапа; ранен и късен, ранната МДСВ е безсимптомна и се открива чрез разширен очен преглед. Това е единственият начин за окончателна диагностика. Късната МДСВ съществува в две форми, наречени неоваскуларна МДСВ, известна също като влажна или ексудативна МДСВ и суха МДСВ, известна като Geographic Atrophy.

Сухата МДСВ се характеризира с прогресивна загуба на фоторецепторни клетки и пигментни епителни клетки на ретината, които я подхранват, както и загуба на кръвоносни съдове в хориоидеалния слой под ретината. Събирането на мастни натрупвания, наречени друзи между RPE клетъчния слой и мембраната на Bruch, засяга способността на RPE клетката да подхранва и поддържа конусчевите фоторецепторни клетки, увреждайки макулата и в крайна сметка причинявайки спад в централното зрение.

Неоваскуларната МДСВ възниква поради хориоидална неоваскуларизация, при което вещество в тялото, наречено съдов ендотелен растежен фактор (VEGF) е свръхактивно и води до растеж на незрели кръвоносни съдове в хориоидеалния слой под ретината. Впоследствие тези кръвоносни съдове се спукват и изтича кръв, течност и токсини в RPE клетъчния слой, което впоследствие уврежда макулата.

Поради факта, че ранните и междинните стадии на МДСВ съществуват до голяма степен без никакви симптоми, от съществено значение е да се провеждат редовни очни прегледи, за да се открие МДСВ в ранен стадий и да се избегне последващо развитие.

Какви са симптомите на МДСВ?

Честите симптоми на МДСВ включват замъглено централно зрение, слепи петна и изкривено зрение, при което правите линии изглеждат вълнообразни. Различни технологии за изображения могат да се използват по време на разширени очни прегледи за заснемане на ретината, включително фотографиране на фундуса и оптична кохерентна томография за откриване на МДСВ в ранен стадий. Освен това те могат да идентифицират наличието на друзи, характерна особеност на сухата МДСВ или Geographic Atrophy.

Препоръчително е да тествате очите си на всеки две години, а ако сте на 50 или повече, е важно да проверявате очите си всяка година, тъй като хората в тази възрастова категория са изложени на висок риск от развитие на МДСВ. Освен това можете да наблюдавате здравето на очите и централното си зрение независимо, като използвате мрежата на Амслер. Решетката на Амслер е квадратна мрежа от прави линии и има централна точка, върху която трябва да фокусирате погледа си. Ако някои от линиите изглеждат вълнообразни или изкривени, незабавно се свържете с Вашия лекар.

Какво причинява МДСВ?

МДСВ е сложно състояние, което се причинява от комбинация от различни рискови фактори. Възрастта, при която хората над 50-годишна възраст са изложени на значителен риск, както и тютюнопушенето, лошото хранене, етническата принадлежност (кавказка) и фамилната анамнеза могат да допринесат за риска на човек от развитие на МДСВ.

Известно е също, че генетиката играе роля в развитието на МДСВ, с някои идентифицирани генни варианти, свързани с неоваскуларната AMD, особено някои генни варианти, които влияят на пътя на комплемента, система, която регулира възпалението. Генетичните тестове обаче все още не са основна част от процеса на скрининг на МДСВ. Очаква се това да се промени, тъй като знанията за генетичните фактори, участващи в МДСВ, се подобряват и се очаква да играят ключова роля в управлението в бъдеще.

Ето списък с мерки, които да ви помогнат да поддържате здраво зрение:

  • Яжте балансирана храна, богата на зеленчуци.
  • Правете редовни упражнения.
  • Носете слънчеви очила с добро качество.
  • Откажете се от пушенето.

За по-подробна информация относно AMD и модифициращите се и немодифицируеми рискови фактори, които влияят на появата на МДСВ, моля, посетете ресурсите за AMD  на Retina Action.

Какви лечения са на разположение?

Към днешна дата няма налични терапии или лекове за суха форма на МДСВ, но неотдавнашните изследвания на стволови клетки успешно отглеждат RPE клетки от ембрионални стволови клетки, които са генетично модифицирани с помощта на CRISPR / Cas9 генна терапия, за да се предотврати отхвърлянето от имунната система на организма.

По отношение на неоваскуларната МДСВ хирургичната интервенция е била основната стратегия за лечение в миналото. През последните години фотодинамичната терапия и по-специално анти-VEGF терапията се превърнаха в най-често срещаните и ефективни възможности за терапия. Ако се подозира неоваскуларна МДСВ, може да имате тест, наречен флуоросцеинова ангиография. Специално багрило се инжектира в ръката ви, пренася се чрез кръвта и докато преминава през кръвоносните съдове на окото, лекарите могат да открият изтичане на кръв в ретината. Анти-VEGF агентите инхибират VEGF активността, за да спрат растежа на кръвоносните съдове. Неговият успех в поддържането или възстановяването на зрителна острота зависи от ранното откриване и лечение преди настъпване на необратими щети.

Brolucizumab (Beovu) е най-новият анти-VEGF, получил одобрение от FDA за употреба в Съединените щати и от Европейската комисия за използване в 27-те държави-членки на Европейския съюз, както и във Великобритания, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн.

За хората, живеещи с МДСВ, общите очни прегледи са изключително важни, тъй като тези лица все още са изложени на риск от други видове очни проблеми, които могат да засегнат населението и могат да бъдат лечими. Редовните посещения при очния ви лекар също могат да ви информират за текущия напредък, тъй като научаваме повече за лечението на тези разпространени заболявания.

ERN-EYE разполага с редица полезни ресурси, като например видеоклипа по-долу, за да съобщи как можем най-добре да се грижим за хора, живеещи със заболявания на ретината и зрителни увреждания, когато посещаваме болници за прегледи и срещи.

Как да посрещаме зрително затруднени хора в болнично заведение