Диабетна ретинопатия

Загуба на зрението, свързано с диабет

Диабетът е хронично заболяване, което се развива, когато има много глюкоза (захар) в кръвта (хипергликемия). Това се случва, защото или панкреасът не произвежда достатъчно количество инсулин, или защото инсулинът не може да се използва правилно от тялото. Има три основни форми на диабет:

Диабет тип 1: Диабетът тип 1 е най-често при малки деца и юноши, възникващ, когато клетките на тялото, които произвеждат инсулин, са атакувани от имунната система на организма. Хората, живеещи с диабет тип 1, често правят инжекции с инсулин, поради което диабет тип 1 е известен още като инсулинозависим диабет. Ниското ниво на кръвната захар (хипогликемия) е често срещана характеристика на диабет тип 1, тъй като физическата активност, времето за хранене и алкохолът могат да повлияят на това колко инсулин се изисква от тялото. Когато има твърде много инсулин, нивата на кръвната захар могат да спаднат много ниско и могат да доведат до главоболие, глад, чувство на слабост и студена пот.

Диабет тип 2: Диабет тип 2 се развива, тъй като инсулинът, произведен от панкреаса, или не успява да навлезе в кръвта в достатъчно количество, или не работи правилно, тъй като тялото е станало устойчиво на инсулин. Диабетът тип 2 е най-често при хора, които водят много заседнал начин на живот и е свързан с лоши хранителни навици и затлъстяване.

Гестационен диабет: Гестационният диабет най-често е временно състояние по време на бременност, когато тялото става устойчиво на инсулин поради производството на хормони в плацентата. Ако обаче вече живеете с диабет или свързано с диабет очно състояние, е по-вероятно да усетите, че заболяването ви напредва по-бързо от нормалното.

Свързаните с диабета очни заболявания (DEDs) се развиват като пряк резултат от хронични високи нива на глюкоза в кръвта, което влияе върху окото. Спектърът на DED включва ретинопатия, свързана с диабет, макулен едем, свързан с диабета, катаракта, свързана с диабет, глаукома, свързана с диабета, увеит, свързан с диабета, кератопатия, свързана с диабета, и синдром на сухото око, свързан с диабета. Много е важно да се знае, че тези състояния не се взаимно изключват и че е възможно да се развие едно или повече от тези заболявания на ретината, свързани с диабета.

Какви са симптомите на диабетните очни заболявания )DED)?

Свързаната с диабета ретинопатия е най-честата форма на DED сред възрастните, засягаща 93 милиона души по света и съществува в две форми; непролиферативна, свързана с диабет, ретинопатия и пролиферативна, свързана с диабет, ретинопатия.

Непролиферативната свързана с диабет ретинопатия (NPDR) е ранната форма, при която високите нива на глюкоза в кръвта водят до развитие на запушвания в кръвоносните съдове в окото, което води до известно изтичане. Кръвоносните съдове не се пукат в този ранен стадий, което обяснява защо се нарича непролиферативна свързана с диабет ретинопатия. Ранната непролиферативна свързана с диабет ретинопатия обикновено е асимптоматична и се открива при разширени очни изследвания. Диагностицирането на свързаната с диабет ретинопатия в ранните етапи позволява състоянието да се управлява добре и да се предотврати развитието на допълнителни усложнения, като същевременно позволява в някои случаи да се възстановят всички щети.

Напредналият етап на свързаната с диабета ретинопатия се нарича пролиферативна, свързана с диабет, ретинопатия. На този етап нови и незрели кръвоносни съдове растат в опит да компенсират увредените кръвоносни съдове. Тези кръвоносни съдове обаче са по-слаби и по-податливи на разрушаване. Когато те се спукат, кръвта изтича в кухината на стъкловидното тяло (кръвоизлив в стъкловидното тяло) и е отговорна за „плувки“ или „петна“ в зрителното ни поле, два често срещани симптома на пролиферативна свързана с диабет ретинопатия.

Въпреки че кръвоизливът в стъкловидното тяло не причинява трайна загуба на зрение само по себе си, образуването на белези от изтичащите кръвоносни съдове може да причини отлепване на ретината и често уврежда зрителния нерв; нерв, който доставя визуална информация от окото до мозъка.

Когато кръвта изтича и се натрупва в централната област на ретината, наречена макула, това се нарича свързан с диабета макулен едем (DME). В този случай макулата се изпълва с кръв, и причинява замъглено и изкривено зрение.

Какви лечения са на разположение?

Както при всички заболявания, профилактиката е по-добра от лечението. Поддържането на постоянни нива на глюкоза в кръвта и редовните очни прегледи играят ключова роля в управлението на диабета и намаляването на възможността от очни усложнения.

Лазерната хирургия, наречена паретинална фотокоагулация, е много надежден и доказан начин за намаляване на риска от загуба на зрение от свързания с диабета макулен едем, тъй като предотвратява изтичането от кръвоносните съдове или може да предотврати растежа на анормални, крехки съдове, ако е необходимо. Анти-съдов ендотелен растежен фактор (anti-VEGF) е друга изключително често срещана терапевтична възможност, която инхибира VEGF активността. VEGF е свръхактивен при хора със свързан с диабета макулен едем и пролиферативна свързана с диабет ретинопатия, причиняваща нерегулиран незрял растеж на кръвоносните съдове. Предлагат се редица анти-VEGF терапии, които се прилагат чрез интравитреална инжекция в задната част на окото.

Кортикостероидите са друга лекарствена терапия заедно с анти-VEGF, които помагат за лечение на макулен едем, свързан с диабета и свързана с диабет ретинопатия. Кортикостероидите действат като предотвратяват възпалението, което е свързано с появата им.

Витреоретиналната хирургия (Витректомия) е инвазивна стратегия за лечение на пролиферативна свързана с диабет ретинопатия, когато кръвта изтича в стъкловидното тяло и не се изчиства от само себе си. Това е особено полезно за лечение на макулен едем, свързан с диабет, когато има удебеляване на ретината и помага да се избегне отлепването на ретината. Повече информация, специфична за причините, симптомите и възможностите за лечение за всяка форма на диабетните очни заболявания, е достъпна за четене в ресурса за DED на Retina Action.