Вдъхновители

Петър Стайков: „Удовлетвореността от постигнатото е в пъти по-голяма, когато съзнаваме, че нашите усилия са допринесли до определени ползи за други хора“

Роден съм през 1953 г. във Враца и детството ми премина в близкото до града село Лиляче. В съвсем ранна възраст са ми открили глаукома, последвали три операции и един по детски наивен и жесток инцидент и на седем години се оказах напълно сляп. В ония години очевидно е имало по-добра връзка между отделните организации и институции, защото от болницата, в която за пореден път ме бяха завели ни насочиха към Съюза на слепите, а те пък към специалното училище за слепи във Варна.
Три години по-късно беше възстановено и училището в София и в него завърших основното си образование.

Read More
Проучвания, доклади

ЦСРИ-Бургас: „Средата за хората с нарушено зрение може да се подобри, чрез увеличаване на социалната активност на хората с нарушено зрение“

Център за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания гр. Бургас е услуга в общността създадена през 2006 г. Екипът от специалисти включва трима социални работници, трудотерапевт, рехабилитатор, психолог, управител и хигиенист. Персоналът е преминал специфични обучения за работа с целевата група и ежегодно повишава професионалната си квалификация чрез вътрешни обучения, семинари и курсове. Работи се индивидуално и групово за придобиване на нови и възстановяване на стари умения за социално включване на потребителите.
През 2011г. се реализира проект за обурудване на работни места за зрително затруднени пред Агенция за хората с увреждания, а през 2023 година се реализира телемедицина

Read More
Вдъхновители

Адриян Георгиев: „Не искам някой ден, само защото ме е било страх, че ще загубя зрението си, да се отказвам от любимите си занимания в това число и медицината“

Адриян Георгиев е на 21 години, студент по медицина и диагностициран с пигментна дегенерация на ретината. Обича да свири на китара, да катери планини и да играе народни танци.

Заставам пред вас като пациент. Пациент, като всеки един от вас, на който до болка му е познато лутането от кабинет на кабинет, липсата на ясна диагноза, чувството за страх, чувството за безсилност, чувството, че си сам, чувството, че никой не те разбира!
На всеки един от нас след като му е била поставена диагнозата, е задал въпроса „Има ли лечение?” и най-вероятно е получил отговора „На този етап не, ще го следим.”, а след излизането от кабинета на вашия лекар сте си задавали въпроса „Защо на мен?”, и сте останали с впечатлението, че няма какво да се направи.

Read More
Говорят експертите

Геновева Зашева: „Не е лесно, но не е невъзможно да си самостоятелен и независим, да си полезен с труда си, да създаваш, да помагаш, да покажеш, че можеш“

Геновева Зашева работи от 32 години в Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ – Варна, от които 14 години като учител по ориентиране и мобилност.

Средното си образование завърших в училището, в което работя. Продължих в Шуменския университет, откъдето получих професията си на начален учител, след което в Софийския университет завърших и Педагогика на зрително затруднени.
Работя и в брайловата печатница към училището още от нейното откриване през 2009 година. Там се адаптират и отпечатват учебници, които се изпращат към ученици, интегрирани в масови училища в страната.

Read More
Говорят експертите

Боряна Стоянова: „Европейските референтни мрежи са генератор на знания и сътрудничество“

Казвам се Боряна Стоянова, родител съм на дете с рядко митохондриално заболяване. Аз съм един от учредителите и член на Управителния съвет на Национално сдружение на пациентите с митохондриални заболявания. Работя като адвокат и имам над 20 години стаж основно в областта на търговското и гражданското право.

Основните функции на Европейските референтни мрежи, са да бъдат генератор на знания и сътрудничество. От една страна, участващите в мрежите медицински специалисти трупат така необходимите в областта на редките болести знания (и теоретични, и практически), тъй като имат досег не само със самите пациенти, но и със свои колеги, работещи в тази специфична материя.

Read More
Вдъхновители

Румяна Димитрова: „Ключът към успеха не е във всички неща, които правим, ав шепата неща които правим“

Казвам се Румяна Димитрова и понастоящем съм преподавател по информационни технологии в ЦСРИ Светлина. Отскоро работя и в IT сферата по проекти в компанията MentorMate, като основно тествам до каква степен са достъпни вече разработени уебсайтове и мобилни приложения за хората, използващи екранни четци; и съответно при нужда давам препоръки какви подобрения биха могли да се направят. Подкрепям и участвам в социални каузи, полезни за хората със зрителни проблеми.
Радвам се, че вече седем години изпълнявам може би най-важната за мен мисия – родителската.
Нека накратко разкажа за пътя, който ме доведе дотук. Родена съм в гр. Силистра

Read More
Вдъхновители

Бехие Ахмед: „Искам един ден, когато погледна назад, да си кажа, че не съм живяла напразно“

Казвам се Бехие Ахмед. На кратичко и по-приятелски – Бехи.
Завършила съм средно образование в училището за незрящи „Проф. д-р Иван Шишманов“ в гр. Варна. Следвах „Социални дейности“ в СУ „Св. Климент Охридски“, а в момента съм в процес на писане на магистърска дипломна работа за специалност „Ерготерапия за деца и възрастни с нарушения“. Същевременно записах „Икономика на търговията“ в УНСС, а понастоящем работя в социално предприятие за хора със зрителни увреждания.

Родена съм с нарушено зрение. До шестгодишна възраст имах остатъчно такова, но след това с постепенна бързина загубих даже и светлината. Била съм на прегледи при очни специалисти в Турция на 7-годишна възраст, в Германия на около 12-13 години и в Белгия през 2019 г, но за съжаление, на този етап няма обнадеждаващи нов

Read More
Вдъхновители

Стиляна Евтимова – “Доброволчеството е ключът към развитието”

Казвам се Стиляна Евтимова и съм доброволец към Ретина България. На 18 години съм и от 2020 година живея и уча в Англия. Преди това изучавах строителство и архитектура в Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Христо Ботев”. Решението да се преместя в чужбина го взех много спонтанно и бързо. Животът зад граница ми показа и ме научи на неща, които нямаше как да опозная в родината и съм много благодарна за възможността, която ми се отдаде. От малка спортувам активно, като съм пробвала различни занимания. Но двата спорта, които оказаха най-голямо влияние върху човека, който съм днес, са плуването и леката атлетика, където имам и най-много постижения.

Read More
Говорят експертите

Наталия Григорова: „Възможността да участвам в европейските референтни мрежи ми даде увереност да отстоявам важни за пациентите въпроси на национално ниво“

Казвам се Наталия Григорова, омъжена съм и имам прекрасен син на 7 години и съм магистър по Клинична психология и Здравен мениджмънт. Аз съм един от основателите на Сдружение „Българска Хънтингтън Асоциация“, която беше учредена през 2014 година и съм неин председател от 2019 година. От 2012 година работя в сферата на психичното здраве, а от 2015 година съм активно заета и в създаването и управлението на програмите за психосоциална подкрепа и рехабилитация на Асоциацията. Гордеем се с това, че предоставяме възможност на пациентите с редки неврологични болести да имат достъп до холистична грижа, носители сме и на награда за иновативна социална услуга на Столична община.

Read More
Вдъхновители

Стефан Цвятков – „Истинското удовлетворение се постига тогава, когато правиш това, което наистина те вълнува и чрез него си полезен на другите“

Казвам се Стефан Цвятков. Роден съм в края на 1993 година в Габрово, но от 2012 живея в София. В момента работя във фирма , където имам възможност да пиша технологични статии и ръководства, предназначени за хора с нарушено зрение. Работата ми ме сблъсква с различни проблеми и предизвикателства, които засягат компютрите, мобилните телефони и всичко около тях. Харесва ми да разучавам софтуер и различни устройства, както и да експериментирам.
Зрителното ми нарушение е вторична глаукома след отстранена катаракта. До 2005 година са ми правени 9 операции с цел намаляване на очното налягане. Благодарение на тях в момента имам малко запазено зрение, с което различавам цветове и по-едри детайли.

Read More