Говорят експертите

Гл. ас. Мариана Алберт: „Специалност  “Масажист с увредено зрение” е създадена за хора със зрителни проблеми“

Гл. ас. Мариана Алберт е ръководител на специалностите „Рехабилитатор“ и „Масажист“ в медицински колеж „Йорданка Филаретова“, част от Медицински университет – София.

„Ние не подаряваме шестици, нали никой не би искал да го масажира човек минал между капките в университета. в специалността сме като едно семейство. При нас, студентите с нарушено зрение, освен професионални умения, формират умения за самостоятелност, трупат увереност.“

„Обучението в Медицински колеж “Йорданка Филаретова” ви дава възможност за добра професионална реализация като масажисти в болници, санаториуми, Медицински центрове, Медикъл СПА хотели и др. Специалност “Масажист с увредено зрение” е създадена специално за хора със зрителни проблеми.

Read More
Наръчници, добри практики

Ръководство за събиране на данни от пътувания на пациенти

Този материал е неизчерпателно, необвързващо ръководство относно обработката на данни на пациенти от пациентски организации. Той не е предназначен да бъде и не трябва да се използва като заместител на получаването на правен съвет във всяка конкретна ситуация. EURORDIS няма да поеме никаква отговорност за действия, предприети или непредприети въз основа на тази публикация. Всяка пациентска организация носи отговорност за осигуряването на съответствие с приложимите закони, включително GDPR и местните закони за защита на данните по отношение на собствените си дейности.

Read More
Наръчници, добри практики

РЪКОВОДСТВО ЗА ПИСАНЕ НА ЕФЕКТИВЕН ВЪПРОСНИК

Формулата за ефективно изследване включва три ключови елемента:
> Задаване на правилните въпроси;
> Задаване на тези въпроси на правилната извадка от хора (представителна и подходяща);
> Правилно използване на данните (точно и без невярно представяне);

Това ръководство се фокусира върху първото от тях: какво да имате предвид, когато проектирате съдържанието и структурата на вашия въпросник. Целта е да помогне на всеки, който планира проучване, за да събере по-полезна информация или обратна връзка относно здравните услуги от пациенти или персонал.

Read More
Наръчници, добри практики

КРАТКО РЪКОВОДСТВО ЗА ОРГАНИЗАЦИИ на пациенти с редки болести

КАК ДА ЧУЕТЕ МНЕНИЕТО НА ОБЩНОСТТА

Съдържание
Благодарности 2
За какво е това ръководство? 2
СТЪПКА 1: Определете вашите цели 3
СТЪПКА 2: Съберете своя екип 4
СТЪПКА 3: Направете вашето основно проучване 5
СТЪПКА 4: Определете вашата целева аудитория и планирайте стратегия за набиране на участници 6

Read More
ВдъхновителиЦСРИ

Димитър Димитров – „Когато работиш с човек за неговата успешна социална рехабилитация, личният пример понякога е решаващ за постигане на резултат“

Казвам се Димитър Димитров и детската ми мечта бе да стана пилот и майстор на машини и техника. Но както често се случва, плановете на съдбата се различават от детските мечти. На 7 г. родителите ми откриха че имам зрителен проблем и след две години ходене по болници, ме записаха в училището за деца с нарушено зрение в град Варна, където завърших средното си образование. В този период бавно, но много успешно, глаукомата ми отне зрението до 100 процента.
През 2014 г. завърших специална педагогика в СУ, а от 2016 г. до днес работя в ЦСРИ Светлина като преподавател по ИТ.

Read More
ВдъхновителиПроучвания, доклади

Силвия Дойчинова: „Трудностите също дават своите уроци и през тях просто трябва да преминем“

Силвия Дойчинова е на 31 години, от Стара Загора. Незряща е, а причината е преждевременното ѝ появяване на бял свят, което налага поставянето ѝ в кувьоз. Точната ѝ диагноза е Ретинопатия на недоносеното. Липсата на зрение обаче, не я спира да се развива, твори и опознава света.

Ето, какво ни споделя за себе си Силвия:

Възпитаничка съм на Специално училище за ученици с нарушено зрение “ Луи Брайл” в София, където завърших средното си образование през 2012 г. Една от детските ми мечти беше да стана учителка и да помагам на деца и възрастни със специални потребности. Именно това ме подтикна и към специалната педагогика. Бакалавърската степен завърших в Тракийски университет, Педагогически факултет Стара Загора.

Read More
Вдъхновители

Ина Пеева: „Вярвам, че когато общите усилия са обединени, може да се постигне много повече“

Аз съм Ина Пеева и вече съм на цели 37 години. По професия съм рехабилитатор и йога инструктор, по душа съм бял лебед открил истинска наслада от живота. И както може би се досещате щом четете това мое представяне тук, аз притежавам изключително ясно орлово зрение, шампион съм по спортна стрелба, а в свободното си време играя на дартс и шия гоблени. В реалността, която живея виждам малко и усещам много!
Когато бях тийнейджър започнах да изпитвам трудност при слизане по стълби, игра на топка, придвижване на тъмно. Беше ми странно, защото се справях с всички дейности, но знаех, че нещо не е наред с очите ми. След най-различни диагнози ми поставиха тази, която ми пасна и си е с мен до сега – пигментна дегенерация на ретината.

Read More
ЦСРИ

ЦСРИЛЗУ Шумен: „Услугите ни целят подкрепа на индивидуалното развитие на лицата със зрителни увреждания“

Центърът за социална рехабилитация и интеграция за лица със зрителни увреждания в град Шумен функционира като делегирана държавна дейност от 20 юни 2006 г. Предоставянето на услугите в ЦСРИЛЗУ целят подкрепа на индивидуалното развитие, поддържане и придобиване на нови способности, самостоятелност и независимост на лицата със зрителни увреждания чрез целенасочени дейности за постигане на социално включване и интеграция. Услугата включва разнообразни консултативни, терапевтични и рехабилитационни дейности, насочени към създаване, поддържане и разширяване на социалните умения, както и обучение за водене на самостоятелен начин на живот.
Екипът на центъра се състои от следните специалисти: социални работници, терапевт ориентиране на слепи и трудотерапевт.

Read More
Вдъхновители

Ивайло Цанков – „липсата на зрение не е пречка човек да разгърне потенциала си и да даде най-доброто от себе си на другите“

Казвам се Ивайло Цанков, роден съм през 1989 година в град Балчик. Родих се с катаракта, но поради лекарска небрежност и след оперативното ѝ отстраняване отключих глаукома.
През 2010 година завърших средното общообразователно училище за деца с нарушено зрение професор доктор Иван Шишманов, град Варна.
През 2015 година завърших бакалавърска степен по психология към Софийски университет, а през 2018 година се дипломирах като магистър по клинична и консултативна психология отново в същия университет.
Между 2013 и 2020 година работих като консултант на горещата телефонна линия за пострадали от насилие към фондация „Асоциация Анимус.
В края на 2020 година се дипломирах като терапевт с юнгианска ориентация под супервизия.

Read More
Вдъхновители

Галина Петкова: „Социалната изолация е предизвикателство за всеки, когато не е личен избор“

Галина Петкова е на 45години, омъжена, с две прекрасни дъщери. Работи в куриерска фирма, като оперативен счетоводител до 2006г., когато започва работа в ЦСРИ за лица със зрителни увреждания като рехабилитатор(социална рехабилитация), а от 2014г до днес е Управител на услугата.
Има средно образование със специалност икономист- счетоводител. През 2001 г завършва Българска филология в Шуменски университет „Еп. Константин Преславски, а последствие придобива магистърски степени със специалности: Лингвистика и Регулиране и контрол в системата на социалните дейности.

Галина се справя с предизвикателствата на слабото си зрение с усмивка и умерена доза позитивизъм.
„Имам определени 100 процента без чужда помощ, а диагнозата ми е Пигментен ретинит

Read More